• Ingen hele gulerødder og andre hårde grøntsager – skær dem ud
  • Ingen hele nødder
  • Ingen popcorn (vuggestuen)
  • Vindruer og runde bær skal skæres på langs eller i kvarte

Gulerødder

PopkornVindruer

 

Kaninboller Kaninboller bagte

  • Almindelig bolledej (se evt. nedenfor for opskrift på dej)
  • Form som på billedet – og brug en rosin som øje

Fødselsdagsboller

24 stk.

Ingredienser:

500 g hvedemel

150 g smør

50 g gær

2 æg

2½ dl mælk

1 spsk. sukker (25 g)

1 tsk. salt (5 g)

1 tsk. kardemomme (2 g)

Samt æg til pensling

 

Fremgangsmåde:

  1. Smelt smør og tilsæt mælk. Lad det blive håndlunt (ikke varmt). Opløs gær heri.
  2. Tilsæt sukker. Pisk æggene sammen og rør dem i mælkeblandingen
  3. Kom melet i og rør dejen godt sammen, til den er helt glat. Dejen skal være meget lind. Hvis du tror, at der er for lidt mel i, er dejen perfekt
  4. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 min.
  5. Kom godt med mel (eller lidt olie) på hænderne. Dejen er stadig blød og lidt fedtet. Form bollerne og sæt dem på én bageplade med bagepapir. Lad dem efterhæve i ca. 40 min. Sæt rosin som øje.
  6. Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag i ovnen i 10-12 min. Ved 220⁰ C (varmluft 200⁰ C)

  • Køb færdig pølsehornsdej eller pizzadej hos dit nærmeste supermarket samt små kyllingepølser.
  • Rul dejen ud og skær den i trekanter.
  • Tilføj evt. en smule ketchup
  • Læg kyllingepølsen på ketchupen og rul dejen omkring pølsen

Hvis du selv vil bage dejen, kan du evt. bruge nedenstående opskrift

 

Pølsehorn

20 stk.

 

Ingredienser:

690 g hvedemel

2,75 dl vand

1 dl yoghurt naturel

100 g smør

30 g gær

2 spsk. sukker (50 g)

1,5 tsk. salt (7,5 g)

1 æg

20 stk. kyllingepølser ( ca. 10 cm lange)

1 æg til pensling

 

Fremgangsmåde:

  1. Smør smeltes over lav varme. Herefter tilsættes vand og natural yoghurt og det hele røres godt sammen.
  2. Hele blandingen hældes over i en skål eller over i din røremaskine. Det må max have en temperatur på 37 grader (lillefingervarmt).
  3. Gær tilsættes og det hele røres godt sammen.
  4. Sukker, æg og salt tilsættes.
  5. Melet kommes i lidt efter lidt og æltes godt sammen. Det er nemmest i en røremaskine. Dejen kan godt virke for våd, men lad dejen køre i røremaskinen ved fuld hastighed i cirka 5-7 min, indtil dejen slipper kanterne, så er den færdig.
  6. Del dejen i to. Put mel på bordet.
  7. Rul begge klumper dej ud i to STORE cirkler og skær dem ud i 10 lige store dele. Herefter putter du pølserne på og ruller dejen stramt rundt om pølserne.
  8. Dæk pølsehornene til med viskestykker og lad dem hæve i 1,5 – 2 timer.
  9. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  10. Slå et æg sammen og pensl dine pølsehorn forsigtigt, så de ikke falder sammen. Drys evt. med sesamfrø.
  11. Bag dem i ca. 12-15 min.

  • Bollerne bages med to forskellige deje – en grøn og en rød .
  • Der kan bruges en almindelig dej, hvor der tilføjes frugtfarve, til den ønskede farve fremkommer. Ellers kan nedenstående opskrift benyttes.

 

Ingredienser til den grønne dej

  • 2,5 dl Vand
  • 25 g Gær
  • 1 dl Olie
  • 150 g Frisk spinat eller optøet fra frost
  • 1 tsk. Salt
  • 1 Æg
  • 150 g Grahamsmel
  • 200 g Havregryn
  • ca. 300 g Hvedemel (det kommer lidt an på hvor meget vand, man får slynget ud af spinaten)

 

Fremgangsmåde:

  1. Opløs gæren i 1 dl lunkent vand
  2. Vask spinaten, slyng den fri for vand og blend den med 1,5 dl vand
  3. Kom spinat, olie, salt og æg ned til gæren
  4. Tilsæt grahamsmel og havregryn
  5. Kom til sidst hvedemel i og ælt dejen på røremaskine. Måske du skal tilsætte lidt ekstra mel. Dejen skal være en lille smule klistret, men ikke mere end du stadig kan arbejde med den i hånden
  6. Lad dejen hæve tildækket i 30 min, gerne længere

 

Ingredienser til den røde dej:

  • 1,5 dl Vand
  • 1 dl Rødbedesaft (fra syltede rødbeder)
  • 25 g Gær
  • 1 dl Olie
  • 1 tsk. Salt
  • 1 Æg
  • 100 g Havregryn
  • 150 g Grahamsmel
  • 250 g Hvedemel

 

Fremgangsmåde:

  1. Opløs gæren i det lunkne vand
  2. Tilsæt olie, rødbedesaft, salt og æg
  3. Kom havregryn, grahamsmel
  4. Kom til sidst hvedemel i og giv dejen en ordenlig omgang på røremaskinen
  5. Lad dejen hæve i 30 min

 

Når de to deje har hævet, former du små runde boller af den røde dej.

Tag derefter en klat grøn dej og rul den ud til en cirkel på bordet med en kagerulle. Rul den ikke alt for tynd, så er der risiko for at den sprækker under bagningen. Læg den grønne dej over den røde bolle og pak den ind som en fastelavnsbolle. Læg bollen på en bageplade med bagepapir og med samlingen nedad. Lad bollerne efterhæve i 20 min.

Bag bollerne i ovnen ved 200 grader i 20-25 min.

Lad bollerne afkøle på en rist. Giv til sidst Kaj bollerne øjne (brug evt. rosiner) og skær en mund.