- Ingen hele gulerødder og andre hårde grøntsager – skær dem ud
- Ingen hele nødder
- Ingen popcorn (vuggestuen)
- Vindruer og runde bær skal skæres på langs eller i kvarte
- Almindelig bolledej (se evt. nedenfor for opskrift på dej)
- Form som på billedet – og brug en rosin som øje
Fødselsdagsboller
24 stk.
Ingredienser:
500 g hvedemel
150 g smør
50 g gær
2 æg
2½ dl mælk
1 spsk. sukker (25 g)
1 tsk. salt (5 g)
1 tsk. kardemomme (2 g)
Samt æg til pensling
Fremgangsmåde:
- Smelt smør og tilsæt mælk. Lad det blive håndlunt (ikke varmt). Opløs gær heri.
- Tilsæt sukker. Pisk æggene sammen og rør dem i mælkeblandingen
- Kom melet i og rør dejen godt sammen, til den er helt glat. Dejen skal være meget lind. Hvis du tror, at der er for lidt mel i, er dejen perfekt
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 min.
- Kom godt med mel (eller lidt olie) på hænderne. Dejen er stadig blød og lidt fedtet. Form bollerne og sæt dem på én bageplade med bagepapir. Lad dem efterhæve i ca. 40 min. Sæt rosin som øje.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag i ovnen i 10-12 min. Ved 220⁰ C (varmluft 200⁰ C)
- Køb færdig pølsehornsdej eller pizzadej hos dit nærmeste supermarket samt små kyllingepølser.
- Rul dejen ud og skær den i trekanter.
- Tilføj evt. en smule ketchup
- Læg kyllingepølsen på ketchupen og rul dejen omkring pølsen
Hvis du selv vil bage dejen, kan du evt. bruge nedenstående opskrift
Pølsehorn
20 stk.
Ingredienser:
690 g hvedemel
2,75 dl vand
1 dl yoghurt naturel
100 g smør
30 g gær
2 spsk. sukker (50 g)
1,5 tsk. salt (7,5 g)
1 æg
20 stk. kyllingepølser ( ca. 10 cm lange)
1 æg til pensling
Fremgangsmåde:
- Smør smeltes over lav varme. Herefter tilsættes vand og natural yoghurt og det hele røres godt sammen.
- Hele blandingen hældes over i en skål eller over i din røremaskine. Det må max have en temperatur på 37 grader (lillefingervarmt).
- Gær tilsættes og det hele røres godt sammen.
- Sukker, æg og salt tilsættes.
- Melet kommes i lidt efter lidt og æltes godt sammen. Det er nemmest i en røremaskine. Dejen kan godt virke for våd, men lad dejen køre i røremaskinen ved fuld hastighed i cirka 5-7 min, indtil dejen slipper kanterne, så er den færdig.
- Del dejen i to. Put mel på bordet.
- Rul begge klumper dej ud i to STORE cirkler og skær dem ud i 10 lige store dele. Herefter putter du pølserne på og ruller dejen stramt rundt om pølserne.
- Dæk pølsehornene til med viskestykker og lad dem hæve i 1,5 – 2 timer.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Slå et æg sammen og pensl dine pølsehorn forsigtigt, så de ikke falder sammen. Drys evt. med sesamfrø.
- Bag dem i ca. 12-15 min.